Utön rukoushuone, kuva: Guy Casén
Kuva: Guy Casén

Utön rukoushuone

Yli 50 vuoden ajan Utön asukkaat viettivät uskollisesti jumalanpalveluksiaan korkealla sijaitsevassa majakkakirkossa, 54 vaivalloista askelmaa saaren korkeimman kohdan yläpuolella. Sitten he rupesivat selvittämään mahdollisuuksia rakentaa kirkkorakennuksen, johon myös saaren iäkkäämmät asukkaat saattaisivat päästä kohtuullisella vaivalla. Suunnitelmat alkoivat hahmottua 1900-luvun alkupuolella ja uudisrakennuksen lähtölaukaus ammuttiin vuonna 1909. Rakennustyöhön tarvittavat kiviaines räjäytettiin läheisestä kalliosta. Kesällä 1910 uusi rukoushuone oli valmiina otettavaksi käyttöön.

Rukoushuone rakennettiin kokonaan Utön asukkaiden voimin. Utöläiset lahjoittivat maa-alueen, rakennustarpeet ja osallistuivat rakennustöihin itsekin. Rukoushuone on erikoinen sikäli, että se on alusta alkaen ollut saarelaisten itsensä omistuksessa. Paikallisväestö omistaa rakennuksen edelleenkin, käytännössä rukoushuoneesta huolehtii saaren kotiseutuyhdistys.

Sisustus on utöläisten käsialaa. Eräät kirkkotekstiilit ovat Dagny Bergmanin tekemiä. Alttarilla seisoo hopeinen kynttelikkö, jossa on tilaa 10 kynttilälle. Tämän utöläiset valmistuttivat niiden merimiesten muistoksi, jotka saivat surmansa jouluyönä 1947, jolloin amerikkalainen rahtilaiva s/s Park Victory haaksirikkoutui Utön lähellä rajussa myrskyssä.  Kynttelikössä on ristinmuotoiset pidikkeet, joihin on kaiverrettu näiden 10 miehistön jäsenten nimet. - Soittimena rukoushuoneessa on urkuharmoni.

Utön rukoushuone on avoinna vierailijoita varten ympäri vuoden. Korppoon seurakunta pitää täällä kaksikielisen jumalanpalveluksen kerran vuodessa, pääsääntöisesti juhannusviikonlopun sunnuntaina. Vuoden 2012 jumalanpalvelus pidetään sunnuntaina 24.6. klo 11.

Rukoushuoneelta vierailija voi seurata polkua muutaman sadan metrin päähän sijaitsevalle Utön hautausmaalle. Utössä ja ympäröivissä saarissa on ollut asutusta kautta aikojen, mutta kiviset saaret eivät ole tarjonneet luonnollista paikkaa hautausmaalle. Tämä puute korjautui, kun Korppoon seurakunta Kirkon keskusrahaston antaman taloudellisen tuen turvin rakennutti hautausmaan Utöseen vuonna 1962. Tarvittava hiekka rahdattiin proomuilla Paraisilta ja Korppoosta. Siihen saakka utöläiset joutuivat kuljettamaan vainajansa Jurmon saareen, joka sijaitsee muutaman tunnin venematkan päässä.

    
Pääsivulle                                         På svenska